Scheidsrechters

Scheidsrechters

 

Onze vereniging is al sinds jaar en dag actief in de volleybalcompetitie van de NeVoBo. Om in deze competitie uit te kunnen komen hebben we naast volleybalteams, trainers en coaches ook scheidsrechters nodig.

 

Om te zorgen dat onze teams competitie mogen blijven spelen, heeft het bestuur een aantal jaren geleden besloten verplicht te stellen dat iedereen binnen het team moet zijn opgeleid tot scheidsrechter. Sommige teams hebben dit direct positief opgepakt en hebben meteen de licentie gehaald. In een aantal teams zijn nog niet alle leden actief als scheidsrechter!

Daarom wordt ieder spelend lid gevraagd de instaptoets te doen. De digitale instaptoets is te vinden op https://www.volleybalmasterz.nl/spelregelbewijs/ Daarvoor heb je je Nevobo-nummer nodig die op je spelerskaart staat. Dit nummer is via de mail op te vragen bij de scheidsrechterscommissie.Zonder deze toets mag je geen wedstrijden fluiten! (Als bij controle door de Nevobo blijkt dat je niet gekwalificeerd een wedstrijd hebt gefloten, krijgt de vereniging hiervoor een boete van de Nevobo, die verhaald wordt op de desbetreffende scheidsrechter (scheidsrechter zonder licentie 1e keer € 10,00, 2e keer € 20,00, 3e keer en volgende keren € 30,00).

Wanneer je de instaptoets gemaakt, krijg je de licentiecode V6 en mag je de wedstrijden uit de 3e klasse en lager fluiten en de wedstrijden van de jeugdteams. Voor wedstrijden uit de eerste en tweede klasse hebben scheidsrechters een V4-licentie nodig. Binnen onze vereniging zijn hier al een aantal van, klasse! Om deze licentie te behalen, volg je 4 avonden de VS2-cursus. Na het behalen van de proeve van bekwaamheid, mag je dan ook de 2e en de 1e klasse fluiten.

 

De scheidsrechterscommissie krijgt aan het begin van het seizoen het wedstrijdschema van de senioren en de jeugd en zet achter alle wedstrijden die gespeeld worden in sporthal De Twine een scheidsrechter. Geprobeerd wordt alle teams evenveel wedstrijden te laten fluiten. Het wedstrijdsecretariaat heeft voor onze scheidsrechters een witte trui, een fluitje, gele en rode kaarten beschikbaar en Nevobo-codes. En natuurlijk krijgen alle Grouster scheidsrechters een consumptiemuntje per gefloten wedstrijd.

 

Het ideaalbeeld van de scheidsrechterscommissie is dat alle seniorenleden scheidsrechter worden, zodat elke scheidsrechter twee of drie wedstrijden per seizoen hoeft te fluiten. Dus doe de toets en wordt scheidsrechter voor Grouw '64! Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met de scheidsrechterscommissie via scheidsrechter@grouw64.nl

 

Wedstrijd fluiten

Aanwezig zijn: 25 minuten voor aanvang wedstrijd. Zorg dat je een fluitje hebt, zaalschoenen en een witte trui (eventueel met Nevobo-embleem) draagt, een gele en rode kaart en een horloge met secondewijzer voor de time-outs bij je hebt.

 1. Controleer op je telefoon de digitale wedstrijdgegevens en vul je naam in (je Nevobo-registratienummer wordt automatisch gekoppeld).
 2. Vergelijk de spelerskaarten met de aanwezige spelers en vink de spelers aan op het digitale wedstrijd-formulier.
 3. Nethoogte meten: 2,43 heren, 2,24 dames, 2,43 A-jeugd jongens, 2,24 A-jeugd meisjes, 2,24 B-jeugd jongens, 2,15 B-jeugd meisjes en 2,05 C-jeugd. De hoogte van het net wordt in het midden van het net gemeten. Boven de twee zijlijnen moet de hoog-te gelijk zijn en niet meer dan 2 cm boven de reglementaire hoogte uitkomen. De antennes moeten aan de buitenkant van de lijnen geplaatst worden.
 4. Door te fluiten de aanvoerders roepen, een hand geven en aan elkaar voorstellen. Onthouden wie het zijn voor het verdere verloop van de wedstrijd.
 5. Je vraagt de aanvoerder van het uitspelende team of er wordt gekozen voor de opslag of het veld. Wordt gekozen voor de opslag, dan kiest de aanvoerder van het thuisspelende team het veld. Wordt gekozen voor een veld, dan mag de ander kiezen voor de opslag.
  Bij een 5e set ligt de eerste keuze bij de aanvoerder van het thuisspelende team.
 6. Eventueel melden dat je opstellingsbriefjes wilt hebben voor het begin van elke set.
 7. Beide aanvoerders een hand geven en een sportieve wedstrijd toewensen.
 8. 15 minuten voor aanvang fluiten voor het inslaan op de buitenpositie.
 9. 10 minuten voor aanvang fluiten voor het inslaan op de midvoorpositie.
 10. 5 minuten voor aanvang fluiten voor de opslag (duur: 1 minuut).
 11. Wedstrijdbal vragen aan het thuisspelende team (scheidsrechter bepaalt).
 12. Twee minuten voor aanvang fluiten voor het opruimen en op de scheidsrechtersstoel gaan staan.
 13. Voor de aanvang van de wedstrijd fluiten, de teams bij het net elkaar een hand laten geven en naar de achterlijn verwijzen.
 14. Teams op laten stellen en nadat de teller de rugnummers heeft genoteerd, eventueel de opstellingsbriefjes bij je laten brengen en aan de hand daarvan de opstelling in het veld controleren.
 15. Bij time-outs duidelijk aangeven welk team deze aanvraagt. Time-outs duren maximaal 30 seconden en je fluit na 25 seconden.
 16. Heeft een team 2 time-outs aangevraagd dan dit bij terugkomst in het veld met een vingerbeweging aangeven bij de coach of aanvoerder.
 17. 25 punten of daarna twee punten verschil: einde set.
 18. Na 3 minuten pauze fluiten en de teams voor de 2e set en volgende sets via de achterlijn of zijlijn het veld in laten komen.
 19. Na afloop van de wedstrijd worden (door de scheidsrechter of de aanvoerder van het thuisspelende team) op het digitale wedstrijdformulier de spelers aangevinkt die daadwerkelijk gespeeld hebben en de setstanden ingevuld. Wanneer iedereen akkoord is moeten de aanvoerders en jij als scheidsrechter (en als laatste) een vinkje zetten.
 20. Geef tot slot de beide aanvoerders een hand.
 21. Teller bedanken en een hand geven.